Vaccinera din kanin

Kaniner har man tidigare vaccinerat framförallt om de ska vistas i södra Sverige där det funnits kaningulsot (RHDV) sedan länge. Sedan våren 2016 har sjukdomen spridit sig även till regionen vi bor i, d.v.s. i Stockholm med omnejd och södra Mälardalen. Det har också visat sig att det kommit en ny variant av viruset (RHDV2). Båda virusvarianterna drabbar både tama och vilda kaniner.

Kaningulsot (RHDV + RHDV2) är en mycket allvarlig virussjukdom som orsakar dödliga leverskador. Många gånger hinner en smittad kanin inte uppvisa några symptom innan den dör plötsligt. Vissa kaniner kan få hög feber och sluta äta och sedan dö snart därefter. Ibland ses blodigt sekret eller skum komma från nosen och i vissa fall andningsbesvär eller neurologiska störningar. Kaningulsot är mycket smittsamt och kan spridas både vid direktkontakt mellan kaniner och indirekt via exempelvis hö, foder, gräs, händer eller kläder. Smittan kan också överföras via insekter.

Kaninpest (Myxomatos) förekommer i södra Sverige, framförallt Skåne och Gotland men kan även spridas via kaninutställningar och -tävlingar. Det är en virussjukdom som orsakar varig ögoninflammation och huden i ansiktet och kring könsöppningarna kan svälla upp. Viruset sprids både via direktkontakt mellan kaniner och via insekter och drabbar både tama och vilda kaniner.

Det bästa man kan göra för att skydda sin kanin är att vaccinera den. Gärna i god tid innan myggor och knott vaknar till på våren och innan säsongen för kanintävlingar och -utställningar drar igång. Det tar ca 10-14 dagar från vaccinationen tills kaninen är skyddad.

Vi på Smådjurskliniken i Knivsta erbjuder vaccin mot både den gamla och den nya varianten av kaningulsot (RHDV + RHDV2) samt kaninpest (myxomatos).

Välkommen att boka tid för vaccination av din kanin! 018-34 14 49

Ring 018-34 14 49 eller boka online