Om livets slutskede

AVLIVNING

Det värsta med att ha ett älskat djur är att förr eller senare kommer dagen då man måste ta beslut om att djuret ska få somna in för gott. Vi som jobbar på Smådjurskliniken har alla djur själva och har gått igenom avlivningar av våra älskade familjemedlemmar, så vi vet alltför väl hur det känns. Men även om det är ett väldigt jobbigt beslut att fatta så kan vi vara tacksamma över möjligheten att faktiskt få låta våra djur somna in lugnt och stilla när de blir alltför sjuka eller skadade och låta dem slippa den sista, ofta mycket plågsamma, tiden.

Vi vill att det ska gå så lugnt och värdigt till väga som möjligt och lyssnar gärna till dina önskemål. Du får välja om du vill vara med eller lämna djuret till oss efter att du tagit farväl. Du kan även välja om du vill se djuret efteråt och ta ett sista farväl fast du inte är med under själva avlivningen.

SÅ GÅR DET TILL

Anmäl dig i receptionen. Inför en avlivning vill vi alltid att du som djurägare signerar en begäran om avlivning och uppvisar legitimation. Denna rutin har vi för att det inte ska finnas utrymme för några missförstånd när det kommer till avlivning.

Säg till om du behöver ha ett livintyg. För att man ska kunna få ut livvärdet på ett livförsäkrat djur från försäkringsbolaget måste veterinären intyga om djurets tillstånd och om orsaken till varför djuret avlivas. En sådan undersökning måste göras innan djuret får lugnande medel. Ett livintyg kan inte skrivas i efterhand. Kolla i förväg med ditt försäkringsbolag hur försäkringen gäller så att det inte blir tråkiga diskussioner i efterhand.

Ofta kan det vara skönt att ha klarat av betalningen i kassan innan avlivningen, så att man bara kan gå efteråt. Inför besöket är det bra om du har tänkt igenom de olika alternativen som finns för omhändertagandet av djurets kvarlevor.

Djuret får först en lugnande spruta och får vara med sin ägare, om man valt att vara med, i lugn och ro tills det blir trött.

Hundar får sedan en intravenös infartskateter i ett blodkärl, oftast på ett framben. Katter, som har väldigt tunna blodkärl, brukar vi använda en så kallad butterfly-kanyl på. Den är mycket tunn och fin. Man tejpar inte fast denna typ av kanyl utan sprutar direkt när man kommit in i kärlet. Gamla och sjuka djur kan, precis som vi människor, ha mycket sköra blodkärl som ibland kan brista antingen när man sticker i dem eller när man börjar injicera något i dem. Dessa djur kan också ha mycket lågt blodtryck som gör att det är svårt att finna blodkärlen. Av dessa orsaker är det bra att vara förberedd på att man ibland kan behöva sticka djuret på nytt om ett kärl inte håller.

Genom infartskatetern/kanylen får djuret sedan en överdos av sömnmedel som gör att djuret somnar djupt, blir medvetslöst och därefter stannar hjärtat. Det hela går lugnt och stillsamt till och djuret märker inte vad som händer.

Kaniner, marsvin, hamstrar och andra smågnagare samt fåglar brukar få överdosen injicerad i bukhålan och det kan ta en stund innan tillräckligt med sömnmedel tagits upp för att hjärtat ska stanna. Ibland kan man behöva ge en extra dos sömnmedel. Kaniner kan man ibland ge överdosen via ett blodkärl i ena örat.

Djuret kontrolleras sedan mycket noggrant, vi konstaterar att hjärtat har stannat och att djuret har somnat in.

Du får gärna stanna med ditt djur och ta farväl efter att allt är klart. Om det är överenskommet att djuret ska kremeras så tar vi hand om det när du har gått. Om du vill ta med djurets kvarlevor hem kan det vara klokt att vara förberedd med en lämplig låda eller motsvarande att transportera djuret i.

KREMERING

Det finns olika val om vad man kan göra med djurets kvarlevor efter.

  • Det vanligaste sättet är kremering tillsammans med andra djur. Då får man inte tillbaka askan efter djuret, utan denna strös i en minneslund som man kan besöka.
  • Man kan även välja att få djuret enskilt kremerat och då få tillbaka djurets aska i en urna.
    Den enskilda kremeringen medför en högre kostnad och det brukar ta cirka 3 veckor innan askan kan hämtas på kliniken.
  • Man kan även få askan i ett smycke, pärla eller urna med handmålade motiv. Detta val medför även en högre kostnad.
    Om ni önskar något av dessa valen så behöver ni som djurägare gå in Mälardalens Smådjurskrematorium hemsida och göra en beställning. (Klicka på knappen nedan för att komma till deras webbutik)
    Där väljer ni om ni önskar att askan skickas till ett postombud nära er eller om ni vill att askan skickas till kliniken där ni kommer in till kliniken och hämtar askan.
  • Ett tredje alternativ är att man tar med djurets kvarlevor hem och själv ombesörjer begravning. Observera att det finns särskilda regler för hur och var djur får begravas, kolla med kommunen där du bor.

Ring 018-34 14 49 eller boka online